Premies voor elektrische wagens
De overheid stimuleert het gebruik van elektrische wagens en heeft daarom verschillende steunmaatregelen uitgewerkt om de aankoop van een elektrische wagen te stimuleren. We geven u hier een overzicht van de verschillende fiscale voordelen en premies.
1. Premie elektrische wagen Vlaamse overheid
De Vlaamse overheid heeft aangekondigd dat er een nieuwe premie beschikbaar is voor de aankoop van elektrische wagens en wagens met brandstofcellen. Deze premie is bedoeld om het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen te stimuleren en past binnen het streven naar duurzame mobiliteit. De premie geldt voor zowel nieuwe als tweedehandse elektrische auto's en is van kracht vanaf 2024.
Premiebedrag
De premiebedragen variëren, maar in 2024 kan de premie voor de aankoop van een elektrische wagen oplopen tot 5.000 euro. Het exacte bedrag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type voertuig (nieuw of tweedehands) en het jaar waarin de auto ingeschreven wordt.
Jaar | Bedrag | |
Nieuw | 2024 | 5.000 euro |
2025 | 4.000 euro | |
2026 | 3.000 euro | |
Tweedehands | 2024 | 3.000 euro |
2025 | 2.500 euro | |
2026 | 2.000 euro |
Aan welke voorwaarden moeten elektrische voertuigen voldoen?
Niet alle elektrische auto's komen in aanmerking voor de premie. De Vlaamse regering heeft specifieke criteria vastgesteld, zoals de maximale aankoopprijs van het voertuig. Voertuigen die aan deze criteria voldoen, kunnen de premie aanvragen:
- Inschrijfdatum: de premie geldt voor elektrische wagens die vanaf 1 januari 2024 zijn ingeschreven.
- Zero-emissie: alle zero-emissiewagens komen in aanmerking voor de subsidie. Onder zero-emissiewagens vallen alle volledig elektrische auto's en auto's met branstofcellen (bv. waterstofauto's). Plug-in hybrides kunnen dus geen premie aanvragen.
- Entiteit: zowel particulieren, vzw's als aanbieders van autodelen komen in aanmerking.
- Kostprijs: de wagen mag maximaal 40.000 euro kosten (incl. btw).
Aanvraagprocedure
Voorlopig is het nog onbekend hoe je de premie voor elektrische wagens zal kunnen aanvragen. Details over de aanvraagprocedure, documentatievereisten en deadlines zullen later bekendgemaakt worden.
Welke elektrische wagens kosten minder dan 40.000 euro?
Door de premie te beperken tot elektrische wagens met een prijskaartje van minder dan 40.000 euro, wil de Vlaamse overheid vooral de mensen met een lager autobudget warm maken voor elektrisch rijden. Maar welke elektrische auto vind je voor dat budget?
Populaire elektrische modellen onder de 40.000 euro zijn onder andere de Dacia Spring, de Fiat 500e (de op een na populairste bij particulieren), de Renault Twingo Electric en elektrische SUV's van Chinese merken zoals Aiways en MG. Deze auto's hebben echter vaak een beperkte actieradius.
Vandaag worden vooral duurdere modellen verkocht, zoals de Tesla Model Y, de Volvo XC40 en de Tesla Model 3. Deze elektrische wagens vallen buiten het budget om aanspraak te maken op de premie.
2. Vrijstelling BIV (belasting op inverkeerstelling)
Een vrijstelling van BIV betekent dat je niet verplicht bent om de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) te betalen voor een voertuig. De BIV is een eenmalige belasting die eigenaars van nieuwe of tweedehands voertuigen normaal gesproken moeten betalen bij inschrijving van het voertuig.
Vlaanderen
In Vlaanderen ben je volledig vrijgesteld van BIV als je een elektrische of waterstofwagen inschrijft. Net zoals bij particulieren betalen ook bedrijven geen belasting op inverkeerstelling (BIV) op zero-emissiewagens. Deze vrijstelling geldt niet voor leasingvoertuigen.
Wallonië
Bij de inschrijving van een zero-emissiewagen in Wallonië betaal je 61,5 euro BIV. Dit is het wettelijke minimum van de TMC ("taxe de mise en circulation").
Brussel
Ook in Brussel betaal je het minimumbedrag aan BIV voor een elektrische auto of waterstofauto, namelijk 61,5 euro.
3. Verkeersbelasting
De jaarlijkse verkeersbelasting is een gewestelijke belasting in België die jaarlijks wordt geheven op motorvoertuigen die personen of goederen over de weg vervoeren. Het bedrag van de verkeersbelasting wordt jaarlijks op 1 juli geïndexeerd en berekend op basis van de fiscale paardenkracht (PK) van het voertuig en de CO2-uitstoot. Voertuigen met een hogere CO2-uitstoot moeten vaak een hogere verkeersbelasting betalen.
In Vlaanderen zijn elektrische wagens voor 100% vrijgesteld van het betalen van verkeersbelasting. In het Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je 92,93 euro aan verkeersbelasting ("taxe de circulation"). Dit is het wettelijke minimumbedrag.
4. Fiscale aftrekbaarheid voor zelfstandigen en bedrijven
Voor bedrijven en zelfstandigen zijn volledig elektrische auto's en waterstofauto’s die in 2023 worden gekocht, volledig fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat ze 100% van de kosten van deze auto's van hun belastingen mogen aftrekken.
Deze volledige aftrekbaarheid is geldig voor auto's die besteld zijn vóór 2027. Na 2027 zal de belastingaftrek voor nieuw bestelde milieuvriendelijke auto’s geleidelijk verminderen. In 2031 zal het belastingaftrekpercentage op 67,5% liggen. Hieronder staat een tabel met de aftrekpercentages van 2027 tot en met 2031.
Inschrijving groepsaankoop elektrische wagens
Deze groepsaankoop is afgelopen. Bekijk onze andere groepsaankopen op SamenGoedkoper.be.
Na uw aanvraag brengen we u in contact met een dealer van de gekozen elektrische wagens uit uw buurt. Wij bewaren uw gegevens zodat u uw aanvraag verder kunt opvolgen, overeenkomstig de europese GDPR wetgeving kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.